Hva er egentlig råhonning og kaldslynget honning?

Rå honning og råhonning er et begrep man ofte ser i markedsføring av honning og som skaper forvirring. I denne artikkelen forklarer vi hva de ulike begrepene betyr, og forklarer hvordan lovverket definerer "honning".
Ordsky med ulike begreper som brukes om honning. Råhonning og kaldslynget honning vises.

Det brukes mange beskrivelser av honning, både i markedsføring, i oppskrifter og kostholdsråd. Rå honning, eller råhonning, og kaldslynget honning er blant de man ser oftest. Andre beskrivelser vi ser er naturlig, ekte, ren, ufiltrert og ubehandlet.

Hva betyr disse beskrivelsene?

I mange land tillater man å utvinne og behandle honning på andre måter enn her i Norge. Når man leser og oversetter oppskrifter og råd om sunn kost fra utlandet, har man også tatt med seg disse beskrivelsene i oversettelsene.

Under har vi samlet de vanligste begrepene. Forklaringer til hva disse begrepene betyr har vi hentet fra ulike birøktere i USA og Canada.

Pasteurisert honning:

Pasteurisert honning er varmet opp til temperaturer over 65 °C i en gitt tid. Hensikten med denne behandlingen er å forsinke krystalliseringsprosessen slik at man kan selge honningen i flytende stand, og vite at honningen forblir flytende en god stund hos kunden.

Det er ikke tillatt å pasteurisere honning i Norge. Dersom honningen har blitt varmet opp til temperaturer som kreves for pasteurisering kan den selges som «bakehonning» men ikke som «honning».

Filtrert honning:

Hensikten er å fjerne mest mulig pollen fra honningen.

Norske birøktere siler honningen. Vi bruker en finmasket sil til å fjerne klumper av pollen og bivoks, slik at honningen fremstår delikat. Det er ikke vanlig at man filtrerer honningen. Det er tillatt i Norge å filtrere honningen, men man skal da bruke benevnelsen “filtrert honning”, ikke “honning”.

Honning vi produserer

Under ser du et utvalg av honningen vi produserer. Klikk på produktene for å lese mer om de ulike varientene og for å bestille.

Råhonning / rå honning:

Det er vært viktig for honningprodusenter i enkelte land å synliggjøre at deres honning ikke er varmebehandlet eller filtrert. Begrepet “raw honey” er blitt brukt for å presisere at honningen deres ikke er varmebehandlet eller filtrert.

Råhonning (evt rå honning) er altså honning som ikke er filtrert eller varmebehandlet. Honningen har likevel blitt silt for å fjerne større partikler av bivoks og pollen.

Varmebehandling av honning er ikke tillatt i Norge. Dersom honningen har blitt utsatt for varme kan den evt selges som “bakehonning”, men ikke som “honning”.

“Honning” og “Råhonning” er altså nøyaktig det samme produktet i Norge.

Kaldslynget honning:

Vi antar at begrepet har oppstått ved en misforståelse.

Honning blir slynget i romtemperatur. Å slynge honning i varmere omgivelser er en umulig oppgave. Man slynger honning for å gi honningtavlene tilbake til biene. Dersom tavlene blir varmet opp før slynging, vil de gå i oppløsning i slyngen og man vil dermed ikke kunne gi tavlene tilbake til biene.

Ved pressing av honning kan det være gunstig å varme opp tavlene og vokskakene noe, for å lette på prosessen med å skille honning fra vokstavlene. Man kan anta at kaldslynget er et begrep som har kommet fra «Cold pressed honey» altså kaldpresset honning.

Dersom man benytter pressing ved høsting av honning i Norge kan man ifølge forskriften varme opp honning og voks til maks 45 °C. I tilfeller hvor honningen er utsatt for høyere temperaturer kan den ikke selges som “honning”, men det er tillatt å selge den som “bakehonning”. 

Vi benytter ikke pressing når vi høster honning. Honningen vi produserer er alltid slynget.

Hvorfor er disse begrepene unødvendige i Norge?

Norske birøktere liker å holde på tradisjonene. Norsk honning har alltid vært rå og kaldslynget, noe annet vil ikke kunne kalles honning her i landet.

Man opplever at de ulike begrepene er med på å forvirre og villede forbrukere i Norge. Dersom et produkt selges som «honning» i Norge skal det være tilsvarende hva man i USA og Canada kaller «raw honey», altså rå honning (råhonning). Den skal altså ikke være varmebehandlet, filtrert eller tilsatt noe.

Dersom man handler honning i utlandet, så kan det i enkelte land være viktig å ha kunnskap om nettopp disse ulike begrepene. I enkelte land er det til og med tillatt å tilsette sukker og sirup i honningen og fremdeles kalle det honning.

I Norge har vi en egen forskrift som setter strenge krav til hva som kan kalles honning. Forskriften sier at honning er nektar som er hentet av honningbier og omdannet til honning i bikbuene.

“Honning er det produktet, som Apis mellifera-bier framstiller av plantenektar eller honningdogg fra levende plantedeler. Denne suges opp av biene, som omdanner den ved å blande den med sine egne spesielle stoffer. Biene deponerer, lagrer og lar honningen modne i bikubens honningtavler.”

– Lovdata: Forskrift om honning

Videre sier forskriften at honning som er utvunnet ved pressing kan varmes opp til 45 °C. Bestanddelene i honningen forringes ikke ved temperaturer under dette.

Det er ikke tillatt å tilsette noe til honningen. I mange land har man behov for å presisere at honningen er “pure”, at produktet altså er ren honning og ikke forfalsket med f.eks. sukker. Heldigvis har vi ikke samme behovet i Norge. Birøktere og honningprodusenter er stolte av produktene vi produserer, og vi opplever at det prisnivået som honning i dag ligger på er akseptabelt både for produsenter og kunder. Dette, sammen med at Mattilsynet fører tilsyn, bidrar til at man i stor grad unngår problemstillingen med forfalsket honning i Norge.

Del artikkelen:

Flere artikler:

Bier spiser sukkerlake

Hvorfor gir vi biene sukker?

Honningbier får sukkerlake som erstatning for honning på vinteren. Dette er viktig for at biene skal overleve vinteren. Her har vi skrevet om hvorfor birøktere bruker sukker og hvordan vi unngår at dette kommer i honningen.

Les mer »
Bier på vokstavle

Bivoks – Norge har et underskudd på dette

Bivoksen har en helt spesiell viktig funksjon i bikubene. Selv om bivoks normalt er et overskuddsmateriale i birøkt, er det et stort underskudd på dette i Norge. Vi forklarer her bivoksens funksjon og hvorfor det er så viktig at vi tar vare på den norske bivoksen.

Les mer »

Angrerett og kjøpsvilkår

Angrerett

Du har alltid 14 dagers angrerett på produkter kjøpt via fjernsalg – f.eks. i nettbutikker. Dette gjelder selvsagt også produkter kjøpt via denne nettsiden. Vær oppmerksom på at matvarer skal ha ubrutt forsegling, jf. Angrerettloven § 22 bokstav G. Kjøper bærer kostnader for retur.

Mer informasjon om angrerett og hvordan du benytter denne finner du ved å klikke her.

Kjøpsvilkår

Vi benytter standard kjøpsvilkår fra Forbrukertilsynet. Du kan lese vilkårene i sin helhet her.

Leveringsalternativer

Vi sender til hele Norge med Bring/Posten og PostNord. I kassen kan du selv velge hvilken transportør du ønsker. 

Du vil alltid finne et alternativ som koster kr 69,- (evt kr 0,- ved bestilling over kr 800,-.) 

De ulike leveringsalternativene med priser vil vises i kassen etter at du har registrert din adresse.

Vi spanderer frakten på alle bestillinger over kr 800,-. 

Til adresser innenfor Nesodden Kommune, samt postnummer 1455 Nordre Frogn, har vi noen tilleggsvalg. Se lengre nede i artikkelen.

Vi pakker og sender din bestilling vanligvis i løpet av to virkedager, men tidvis kan vi trenge noe lengre tid.

Adresser på Nesodden og 1455 Nordre Frogn

Levering på døra

Pris:

Ved bestilling over kr 800,-: gratis

Ved bestilling under kr 800,-: kr 39,-.

Vi leverer selv på døra. Normalt kjører vi ut annenhver torsdag mellom kl 17 og 21. Datoer er oppdatert blant leveringsalternativene. Dette er det rimeligste alternativet, da vi kan samle flere bestillinger på en og samme dag. Bra for både lommebok og miljø :)

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Registrer e-postadressen under, så mottar du e-post fra oss når vi har noe spennende å fortelle og når sesongens produkter er tilbake på lager.

Du vil også motta muligheten til å forhåndsreservere honning i flere størrelser og varianter enn hva vi normalt har for salg. Vi sender ut skjema for dette i mai/juni.

0