Beskrivelse
Lynghonning
For at lynghonning skal inneholde mest mulig nektar fra nettopp lyng (røsslyng) er det helt avgjørende at området hvor bigården står har rik tilgang til lyng og samtidig minimalt med innslag av andre planter. Ettersom biene flyr opptil 3 km fra bikubene er det viktig å ha kunnskap om hva som finnes av planter i en tilsvarende omkrets til bikubene, og ikke minst når de blomstrer og avgir nektar.
Bigården vi bruker for å høste lynghonning er nøye utvalgt, både for at vi skal få så ren lynghonning som mulig, men også for at biene skal trives. Vi har funnet et flott område i nærheten av Rømskog. På varme dager, når lyngen avgir nektar, kan man kjenne den karakteristiske lukten av lynghonning gjennom skogen. Vi merker godt på biene at de stortrives med å være ute og fly og samle nektar og pollen. Det er en glede å stelle dem når lyngen blomstrer.
Kan inneholde propolis
I perioden hvor biene samler nektar til lynghonning er det ofte også god tilgang til harpiks/kvae i skogen. Biene omdanner dette til propolis. I hovedsak benytter biene dette stoffet til å tette igjen uønskede åpninger i bikuben. Mennesker bruker dette stoffet som et legemiddel da det er bakteriedrepende. Propolis brukes ofte i halspastiller mot forkjølelse.
Vi benytter en veldig finmasket sil til å sile honningen etter slynging, men vi filtrerer ikke honningen. Det vil derfor kunne forekomme mindre partikler av både propolis og pollen, noe som er med på bidra til flere av de positive egenskapene honning har.
Tips til bruk av lynghonning
Lynghonning kan brukes som all annen honning. Den fungerer utmerket til både te og på brødskiva. Lynghonning er vår absolutte favoritt til ostetallerkener. I stedet for diverse syltetøy bruker vi lynghonning. Smakene kommer tydelig frem både fra ostene og honningen og balanserer hverandre.
Lynghonning og Manukahonning
Manukahonning fra New Zealand er verdenskjent for sine mange gode egenskaper. Ofte vil medisinsk honning for sårbehandling være nettopp manukahonning. Det er mange likheter mellom lynghonning fra røsslyng og manukahonning.
Flere forskningsartikler har slått fast at lynghonning og manukahonning deler mange av de samme egenskapene. Faktisk er lynghonning bedre enn manukahonning mot enkelte typer bakterier.
Det er viktig å presisere at medisinsk honning har gjennomgått flere prosesser for å oppnå medisinsk standard. Vanlig honning anbefales ikke til bruk på sår.
Både lynghonning og manukahonning er spesielt rike på antioksidanter, og forskere har funnet at innholdet og mengden av antioksidanter i begge disse honningene er veldig like.
Lynghonning og manukahonning er også tiksotropiske. Det betyr at de begge har en geléaktig konsistens dersom de står stille over lang tid. Man vil ikke merke dette på kremet honning, men dersom honningen står stille i rammene i bikubene over en viss tid, vil de forme seg som geléklumper.
Ønsker du å lese forskingsartiklene kan du finne dem her:
Forskningsartikkel fra Universitetet i Dublin (Trinity College and Dublin City University):
Helsefordeler fra irsk lynghonning sammenliknet med manukahonning
Artikkel fra Universitetet i Glasgow:
Skotsk lynghonning er best til å bekjempe bakterier
Spørsmål og svar om honningen vi produserer:
Er honningen dere produserer råhonning?
All vår honning er rå, altså råhonning.
I Norge er det ikke tillatt å selge annet enn råhonning med mindre noe annet er tydelig spesifisert. Benyttes betegnelsen «honning» skal altså honningen være tilsvarende «råhonning».
For at honning skal selges som «raw honey» i USA må honningen ikke ha blitt utsatt for oppvarming og den skal heller ikke være filtrert. Honningen skal likevel siles. Dersom honning i Norge har blitt utsatt for oppvarming kan den selges som «bakehonning» men ikke «honning». Om man har valgt å filtrere honningen kan den selges som «filtrert honning» men ikke «honning».
Er honningen presset eller slynget?
Vi slynger honningen da vi ønsker å gi honningtavlene tilbake til biene etterpå. Dersom man presser honningen vil man ødelegge tavlene, og biene må da bruke mye ressurser på å bygge nye tavler senere.
Er honningen kaldslynget?
Ja, honningen er kaldslynget. Les gjerne denne artikkelen på vår nettside som utdyper mer om dette og andre begreper knyttet til honning.
Smeltet på tunga, nydelig smak 😃