Nesoddbiene

Lynghonning

(26 omtaler)

For å få den reneste og sterkeste lynghonning flytter vi noen av våre bikuber til egne lyngområder på Østlandet i slutten av juli. Her koser biene seg i all lyngen frem til begynnelsen av september. Ved å flytte bikubene til områder med rik tilgang til lyng, kan vi sikre den reneste lynghonningen med minimalt med innslag av andre typer nektar.

Norsk Lynghonning er å regne for en delikatesse. Vi har flere kunder i bl.a. USA og Frankrike som bestiller nettopp denne honningen.

Smak: Lynghonning har en sterk, karakteristisk smak og er mørk i fargen. Noen sier den smaker av høst, andre beskriver smaken som noe bitter, skarp og røkt med lett sødme. Ettersmaken varer lenge.

Konsistens: Kremet, slik vi kjenner norsk honning.

Honningen kommer i glass i to ulike størrelser: 250 gram og 400 gram. Størrelser kan velges like under prisene.

Vi er dessverre utsolgt for denne honningen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å klikke her eller følg oss på Facebook, så vil du bli oppdatert etterhvert som honning høstes og blir klar for bestilling.

Utsolgt for sesongen.

Forventes tilbake høsten 2024.

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å klikke her eller følg oss på Facebook, så vil du få varsel når honningen er tilbake på lager.

kr 109,00kr 169,00

Du kan velge mellom følgende betalingsmetoder ved utsjekk:

Vi sender med PostNord og Posten/Bring. Du velger selv hvilket alternativ som passer deg best.

Frakt: 69 kr / Gratis ved bestilling over kr 800.

Beskrivelse

Lynghonning

For at lynghonning skal inneholde mest mulig nektar fra nettopp lyng (røsslyng) er det helt avgjørende at området hvor bigården står har rik tilgang til lyng og samtidig minimalt med innslag av andre planter. Ettersom biene flyr opptil 3 km fra bikubene er det viktig å ha kunnskap om hva som finnes av planter i en tilsvarende omkrets til bikubene, og ikke minst når de blomstrer og avgir nektar.

 

Bigården vi bruker for å høste lynghonning er nøye utvalgt, både for at vi skal få så ren lynghonning som mulig, men også for at biene skal trives. Vi har funnet et flott område i nærheten av Rømskog. På varme dager, når lyngen avgir nektar, kan man kjenne den karakteristiske lukten av lynghonning gjennom skogen. Vi merker godt på biene at de stortrives med å være ute og fly og samle nektar og pollen. Det er en glede å stelle dem når lyngen blomstrer.

 

Kan inneholde propolis

I perioden hvor biene samler nektar til lynghonning er det ofte også god tilgang til harpiks/kvae i skogen. Biene omdanner dette til propolis. I hovedsak benytter biene dette stoffet til å tette igjen uønskede åpninger i bikuben. Mennesker bruker dette stoffet som et legemiddel da det er bakteriedrepende. Propolis brukes ofte i halspastiller mot forkjølelse.

 

Vi benytter en veldig finmasket sil til å sile honningen etter slynging, men vi filtrerer ikke honningen. Det vil derfor kunne forekomme mindre partikler av både propolis og pollen, noe som er med på bidra til flere av de positive egenskapene honning har.

 

Tips til bruk av lynghonning

Lynghonning kan brukes som all annen honning. Den fungerer utmerket til både te og på brødskiva. Lynghonning er vår absolutte favoritt til ostetallerkener. I stedet for diverse syltetøy bruker vi lynghonning. Smakene kommer tydelig frem både fra ostene og honningen og balanserer hverandre.

 

Lynghonning og Manukahonning

Manukahonning fra New Zealand er verdenskjent for sine mange gode egenskaper. Ofte vil medisinsk honning for sårbehandling være nettopp manukahonning. Det er mange likheter mellom lynghonning fra røsslyng og manukahonning.

Flere forskningsartikler har slått fast at lynghonning og manukahonning deler mange av de samme egenskapene. Faktisk er lynghonning bedre enn manukahonning mot enkelte typer bakterier.

Det er viktig å presisere at medisinsk honning har gjennomgått flere prosesser for å oppnå medisinsk standard. Vanlig honning anbefales ikke til bruk på sår.

Både lynghonning og manukahonning er spesielt rike på antioksidanter, og forskere har funnet at innholdet og mengden av antioksidanter i begge disse honningene er veldig like.

Lynghonning og manukahonning er også tiksotropiske. Det betyr at de begge har en geléaktig konsistens dersom de står stille over lang tid. Man vil ikke merke dette på kremet honning, men dersom honningen står stille i rammene i bikubene over en viss tid, vil de forme seg som geléklumper.

Ønsker du å lese forskingsartiklene kan du finne dem her:

Forskningsartikkel fra Universitetet i Dublin  (Trinity College and Dublin City University):

Helsefordeler fra irsk lynghonning sammenliknet med manukahonning

Artikkel fra Universitetet i Glasgow:

Skotsk lynghonning er best til å bekjempe bakterier

 


Spørsmål og svar om honningen vi produserer:

 

Er honningen dere produserer råhonning?

All vår honning er rå, altså råhonning.

I Norge er det ikke tillatt å selge annet enn råhonning med mindre noe annet er tydelig spesifisert. Benyttes betegnelsen «honning» skal altså honningen være tilsvarende «råhonning».

For at honning skal selges som «raw honey» i USA må honningen ikke ha blitt utsatt for oppvarming og den skal heller ikke være filtrert. Honningen skal likevel siles. Dersom honning i Norge har blitt utsatt for oppvarming kan den selges som «bakehonning» men ikke «honning». Om man har valgt å filtrere honningen kan den selges som «filtrert honning» men ikke «honning».

Er honningen presset eller slynget?

Vi slynger honningen da vi ønsker å gi honningtavlene tilbake til biene etterpå. Dersom man presser honningen vil man ødelegge tavlene, og biene må da bruke mye ressurser på å bygge nye tavler senere.

Er honningen kaldslynget?

Ja, honningen er kaldslynget. Les gjerne denne artikkelen på vår nettside som utdyper mer om dette og andre begreper knyttet til honning.

Tilleggsinformasjon

VektI/A

26 omtaler for Lynghonning

1-5 of 26 reviews
  1. helt nydelig, finnes ikke bedre

  2. Den smakte så godt , helt nydelig .

  3. Meget bra kan annbefales

Legg til en anmeldelse
Currently, we are not accepting new reviews

Angrerett og kjøpsvilkår

Angrerett

Du har alltid 14 dagers angrerett på produkter kjøpt via fjernsalg – f.eks. i nettbutikker. Dette gjelder selvsagt også produkter kjøpt via denne nettsiden. Vær oppmerksom på at matvarer skal ha ubrutt forsegling, jf. Angrerettloven § 22 bokstav G. Kjøper bærer kostnader for retur.

Mer informasjon om angrerett og hvordan du benytter denne finner du ved å klikke her.

Kjøpsvilkår

Vi benytter standard kjøpsvilkår fra Forbrukertilsynet. Du kan lese vilkårene i sin helhet her.

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Registrer e-postadressen under, så mottar du e-post fra oss når vi har noe spennende å fortelle og når sesongens produkter er tilbake på lager.

Du vil også motta muligheten til å forhåndsreservere honning i flere størrelser og varianter enn hva vi normalt har for salg. Vi sender ut skjema for dette i mai/juni.

Leveringsalternativer

Vi sender til hele Norge med Bring/Posten og PostNord. I kassen kan du selv velge hvilken transportør du ønsker. 

Prisene for frakt varierer basert på produktenes vekt. Riktige priser vises i kassen før du betaler.

De ulike leveringsalternativene vil vises i kassen etter at du har registrert din adresse.

Vi spanderer frakten på alle bestillinger over kr 800,-. 

Til adresser innenfor Nesodden Kommune, samt postnummer 1455 Nordre Frogn, har vi noen tilleggsvalg. Se lengre nede i artikkelen.

Vi pakker og sender din bestilling vanligvis i løpet av to virkedager, men tidvis kan vi trenge noe lengre tid.

Adresser på Nesodden og 1455 Nordre Frogn

Levering på døra

Pris:

Ved bestilling over kr 800,-: gratis

Ved bestilling under kr 800,-: kr 39,-.

Vi leverer selv på døra. Normalt kjører vi ut annenhver torsdag mellom kl 17 og 21. Datoer er oppdatert blant leveringsalternativene. Dette er det rimeligste alternativet, da vi kan samle flere bestillinger på en og samme dag. Bra for både lommebok og miljø :)

Levering i postkasse – kr 49,-.

Vi leverer din bestilling i postkassen i løpet av to dager. Viktig at postkassen er tilgjengelig.

 

0