Det brukes mange beskrivelser av honning, både i markedsføring, i oppskrifter og kostholdsråd. Rå honning, eller råhonning, og kaldslynget honning er blant de man ser oftest. Andre beskrivelser vi ser er naturlig, ekte, ren, ufiltrert og ubehandlet.
Hva betyr disse beskrivelsene?
I mange land tillater man å utvinne og behandle honning på andre måter enn her i Norge. Når man leser og oversetter oppskrifter og råd om sunn kost fra utlandet, har man også tatt med seg disse beskrivelsene i oversettelsene.
Under har vi samlet de vanligste begrepene. Forklaringer til hva disse begrepene betyr har vi hentet fra ulike birøktere i USA og Canada.
Pasteurisert honning:
Pasteurisert honning er varmet opp til temperaturer over 65 °C i en gitt tid. Hensikten med denne behandlingen er å forsinke krystalliseringsprosessen slik at man kan selge honningen i flytende stand, og vite at honningen forblir flytende en god stund hos kunden.
Det er ikke tillatt å pasteurisere honning i Norge. Dersom honningen har blitt varmet opp til temperaturer som kreves for pasteurisering kan den selges som «bakehonning» men ikke som «honning».
Filtrert honning:
Hensikten er å fjerne mest mulig pollen fra honningen.
Norske birøktere siler honningen. Vi bruker en finmasket sil til å fjerne klumper av pollen og bivoks, slik at honningen fremstår delikat. Det er ikke vanlig at man filtrerer honningen. Det er tillatt i Norge å filtrere honningen, men man skal da bruke benevnelsen “filtrert honning”, ikke “honning”.
Honning vi produserer
Under ser du et utvalg av honningen vi produserer. Klikk på produktene for å lese mer om de ulike varientene og for å bestille.
kr 119,00 – kr 179,00
kr 119,00 – kr 179,00
kr 169,00
Råhonning / rå honning:
Det er vært viktig for honningprodusenter i enkelte land å synliggjøre at deres honning ikke er varmebehandlet eller filtrert. Begrepet “raw honey” er blitt brukt for å presisere at honningen deres ikke er varmebehandlet eller filtrert.
Råhonning (evt rå honning) er altså honning som ikke er filtrert eller varmebehandlet. Honningen har likevel blitt silt for å fjerne større partikler av bivoks og pollen.
Varmebehandling av honning er ikke tillatt i Norge. Dersom honningen har blitt utsatt for varme kan den evt selges som “bakehonning”, men ikke som “honning”.
“Honning” og “Råhonning” er altså nøyaktig det samme produktet i Norge.
Kaldslynget honning:
Vi antar at begrepet har oppstått ved en misforståelse.
Honning blir slynget i romtemperatur. Å slynge honning i varmere omgivelser er en umulig oppgave. Man slynger honning for å gi honningtavlene tilbake til biene. Dersom tavlene blir varmet opp før slynging, vil de gå i oppløsning i slyngen og man vil dermed ikke kunne gi tavlene tilbake til biene.
Ved pressing av honning kan det være gunstig å varme opp tavlene og vokskakene noe, for å lette på prosessen med å skille honning fra vokstavlene. Man kan anta at kaldslynget er et begrep som har kommet fra «Cold pressed honey» altså kaldpresset honning.
Dersom man benytter pressing ved høsting av honning i Norge kan man ifølge forskriften varme opp honning og voks til maks 45 °C. I tilfeller hvor honningen er utsatt for høyere temperaturer kan den ikke selges som “honning”, men det er tillatt å selge den som “bakehonning”.
Vi benytter ikke pressing når vi høster honning. Honningen vi produserer er alltid slynget.
Hvorfor er disse begrepene unødvendige i Norge?
Norske birøktere liker å holde på tradisjonene. Norsk honning har alltid vært rå og kaldslynget, noe annet vil ikke kunne kalles honning her i landet.
Man opplever at de ulike begrepene er med på å forvirre og villede forbrukere i Norge. Dersom et produkt selges som «honning» i Norge skal det være tilsvarende hva man i USA og Canada kaller «raw honey», altså rå honning (råhonning). Den skal altså ikke være varmebehandlet, filtrert eller tilsatt noe.
Dersom man handler honning i utlandet, så kan det i enkelte land være viktig å ha kunnskap om nettopp disse ulike begrepene. I enkelte land er det til og med tillatt å tilsette sukker og sirup i honningen og fremdeles kalle det honning.
I Norge har vi en egen forskrift som setter strenge krav til hva som kan kalles honning. Forskriften sier at honning er nektar som er hentet av honningbier og omdannet til honning i bikbuene.
“Honning er det produktet, som Apis mellifera-bier framstiller av plantenektar eller honningdogg fra levende plantedeler. Denne suges opp av biene, som omdanner den ved å blande den med sine egne spesielle stoffer. Biene deponerer, lagrer og lar honningen modne i bikubens honningtavler.”
– Lovdata: Forskrift om honning
Videre sier forskriften at honning som er utvunnet ved pressing kan varmes opp til 45 °C. Bestanddelene i honningen forringes ikke ved temperaturer under dette.
Det er ikke tillatt å tilsette noe til honningen. I mange land har man behov for å presisere at honningen er “pure”, at produktet altså er ren honning og ikke forfalsket med f.eks. sukker. Heldigvis har vi ikke samme behovet i Norge. Birøktere og honningprodusenter er stolte av produktene vi produserer, og vi opplever at det prisnivået som honning i dag ligger på er akseptabelt både for produsenter og kunder. Dette, sammen med at Mattilsynet fører tilsyn, bidrar til at man i stor grad unngår problemstillingen med forfalsket honning i Norge.