Beskrivelse
Urørt, flytende sommerhonning fra bigårder på Nesodden.
Her står bigårdene våre i eller direkte ved skog, og har store områder med rik tilgang på ville blomster. Sommerhonningen stammer hovedsakelig fra nektar fra villbringebær, men kløver og andre blomster som blomstrer i juni er også viktige kilder til denne honningen.
Denne honningen er ikke rørt. Honningen flyter direkte fra slynga gjennom en honningsil. Her fjernes partikler av voks samt større partikler av pollen og propolis. Deretter tappes den urørte honningen direkte på glass og flasker.
Hva er forskjellen mellom urørt honning og kremet honning?
Urørt honning og kremet honning stammer fra nøyaktig den samme honningen, men den urørte har noe mer aroma og smak. Mange foretrekker kremet honning, da den er mer lagringsstabil og endrer ikke konsistens over tid. For å få den myke, fine konsistensen på kremet honning, rører vi honningen forsiktig flere ganger daglig til den når den riktige konsistensen. Ved å røre bryter vi opp krystallene som er i ferd med å dannes, og sluttresultatet blir en honning med mange ørsmå krystaller som hverken kan sees eller kjennes.
I Norge er det vanlig at honningen selges kremet, men sydover i Europa og andre steder i verden er det vanlig at honningen selges urørt og gjerne flytende.
Dersom urørt honning blir stående over tid uten å røres, vil den først bli tåkete, deretter oppstår det krystaller i den. Krystallene vil bli større jo lengre honningen står. Dette er en helt naturlig prosess og betyr ikke at honningen er i ferd med å bli dårlig. Varmes honningen forsiktig opp, f.eks. i et vannbad, vil krystallene smeltes om, og honningen blir flytende igjen.
Hvor fort honningen krystalliserer, eller holder seg flytende, varierer veldig. Vi kan derfor ikke gi noen garanti på hvor lenge honningen forblir flytende. Krystallisering skjer fortest i temperaturer mellom 10 og 15°C. Vi anbefaler at honningen oppbevares i romtemperatur, gjerne rundt 20°C.
Se gjerne vår artikkel her om flytende honning, og tips til hva man skal gjøre dersom den har begynt å krystallisere.
Vår honning er helt enkelt 100% naturlig honning. Vi slynger denne direkte fra rammene i bikubene. Deretter siles den for å få bort rester av voks, propolis og større biter med pollen. Derfra går honningen i en modningstank. I modningstanken røres honningen lett flere ganger daglig. Dette gjør vi for at honningen skal kremes, altså finkrystalliseres. Når honningen er finkrystallisert tappes den direkte på glass.
Visste du at vi i Norge har en egen forskrift om honning? I følge denne er det ikke lov å bruke benevnelsen honning om noe annet enn 100% ren naturlig honning. Er honningen varmebehandlet eller tilsatt noe, er det forbudt å kalle det honning. All honning som selges i Norge skal være rå, ren, ubehandlet, kaldslynget/kaldpresset, naturlig og ekte. Fra utlandet har man fått begreper som råhonning eller rå honning, kaldslynget honning osv. Du kan være trygg på at honning produsert i Norge er innenfor kravene til disse begrepene. Hvorfor gjøre endringer på et så fantastisk produkt som biene og naturen gir oss?
God sødme, mild og god smak.
Nydelig honning! Fin konsistens, nydelig smak! Levert på døra på Nesodden 🙂
Veldig bra, vanskelig å finne ut hva den er samlet på.
Veldig godt produkt. Honningen smakte SOMMER 👌🥰🍀🐝