Beskrivelse
Flytende vårblomsthonning
Denne honningen stammer fra nektar fra blåbær og tyttebær og vil holde seg flytende lengre enn andre typer norsk honning. Det er sammensetningen av glukose og fruktose i nektaren som bidrar til hvor lenge honning holder seg flytende. De fleste planter som vokser i Norge har en sammensetning av glukose og fruktose som gjør at honningen krystalliserer relativt raskt. Blåbær og tyttebær er noen av få planter i Norge som har en sammensetning som sørger for at honningen holder seg flytende noe lenger enn andre typer norsk honning.
Flytende honning som kjøpes i butikkene er ofte Akasiehonning. Denne honningen holder seg flytende nærmest ubegrenset, men stammer ikke fra Norge.
Flytende norsk honning vil krystallisere over tid
Vi gjør oppmerksom på at honningen vil krystallisere over tid, og kan dessverre ikke gi noen garanti for hvor fort dette vil skje. For å holde denne honningen flytende lengst mulig, anbefales det å oppbevare den i romtemperatur over 20°C. Når honningen er i ferd med å krystallisere vil man først se at den blir noe tåkete, deretter kornete. Vi har skrevet en artikkel om hva man kan gjøre når honningen er i ferd med å krystallisere. Denne kan du lese ved å klikke her.
Kan inneholde rester av propolis og pollen
Vi behanlder honningen forsiktig og ønsker å selge den så nært som mulig hvordan den er i bikubene. Honningen flyter rett fra slynga og over i en dobbel sil. Her fjernes større partikler av pollen, voks og propolis. Selv om silen er meget finmasket, vil små biter av pollen og propolis kunne finnes i honningen. Dette kan man enkelt se i noen av glassene.
Hva er forskjellen mellom urørt honning og kremet honning?
Mange foretrekker kremet honning, da den er mer lagringsstabil og endrer ikke konsistens over tid. For å få den myke, fine konsistensen på kremet honning, rører vi honningen forsiktig flere ganger daglig til den når den riktige konsistensen. Ved å røre bryter vi opp krystallene som er i ferd med å dannes, og sluttresultatet blir en honning med mange ørsmå krystaller som hverken kan sees eller kjennes.
I Norge er det vanlig at honningen selges kremet, men sydover i Europa og andre steder i verden er det vanlig at honningen selges urørt og gjerne flytende.
Dersom urørt honning blir stående over tid uten å røres, vil den først bli tåkete, deretter oppstår det krystaller i den. Krystallene vil bli større jo lengre honningen står. Dette er en helt naturlig prosess og betyr ikke at honningen er i ferd med å bli dårlig. Varmes honningen forsiktig opp, f.eks. i et vannbad, vil krystallene smeltes om, og honningen blir flytende igjen.
Hvor fort honningen krystalliserer, eller holder seg flytende, varierer veldig. Vi kan derfor ikke gi noen garanti på hvor lenge honningen forblir flytende. Krystallisering skjer fortest i temperaturer mellom 10 og 15°C. Vi anbefaler at honningen oppbevares i romtemperatur, gjerne over 20°C.
Se gjerne vår artikkel her om flytende honning, og tips til hva man skal gjøre dersom den har begynt å krystallisere.
Spørsmål og svar om honningen vi produserer:
Er honningen dere produserer råhonning?
All vår honning er rå, altså råhonning.
I Norge er det ikke tillatt å selge annet enn råhonning med mindre noe annet er tydelig spesifisert. Benyttes betegnelsen «honning» skal altså honningen være tilsvarende «råhonning».
For at honning skal selges som «raw honey» i USA må honningen ikke ha blitt utsatt for oppvarming og den skal heller ikke være filtrert. Honningen skal likevel siles. Dersom honning i Norge har blitt utsatt for oppvarming kan den selges som «bakehonning» men ikke «honning». Om man har valgt å filtrere honningen kan den selges som «filtrert honning» men ikke «honning».
Er honningen presset eller slynget?
Vi slynger honningen da vi ønsker å gi honningtavlene tilbake til biene etterpå. Dersom man presser honningen vil man ødelegge tavlene, og biene må da bruke mye ressurser på å bygge nye tavler senere.
Er honningen kaldslynget?
Ja, honningen er kaldslynget. Les gjerne denne artikkelen på vår nettside som utdyper mer om dette og andre begreper knyttet til honning.
Vår honning er helt enkelt 100% naturlig honning. Vi slynger denne direkte fra rammene i bikubene. Deretter siles den for å få bort rester av voks, propolis og større biter med pollen. Derfra går honningen i en modningstank. I modningstanken røres honningen lett flere ganger daglig. Dette gjør vi for at honningen skal kremes, altså finkrystalliseres. Når honningen er finkrystallisert tappes den direkte på glass.
Visste du at vi i Norge har en egen forskrift om honning? I følge denne er det ikke lov å bruke benevnelsen honning om noe annet enn 100% ren honning. Er honningen varmebehandlet eller tilsatt noe, er det forbudt å kalle det honning. All honning som selges i Norge skal være rå, ren, ubehandlet, kaldslynget/kaldpresset, naturlig og ekte. Hvorfor gjøre endringer på et så fantastisk produkt som biene og naturen gir oss?
Bare at jeg ikke er like fan av flytende honning, så min feil å bestille. Ikke noe å si på smaken👌