Beskrivelse
Om årets sensommerhonning
Vi har også i år blandet sensommerhonningen fra våre bigårder på Nesodden med sensommerhonningen fra vår skogsbigård. Disse er veldig like på smak.
På Nesodden ble det lite nektar å hente gjennom hele sommeren, men i skogsbigården var klimaet litt bedre og biene fikk hentet godt med nektar.
Sensommerhonning består av nektar biene har hentet fra blomster som blomstrer fra månedsskiftet juni/juli og frem til første uken i september. De største kildene til nektar i denne perioden er hvitkløver, lind og ikke minst røsslyng. Røsslyng setter en karakteristisk og dyp smak på honningen, men med innslag av flere andre vekster blir den ikke så kraftig som Lynghonning.
Våre bigårder på Nesodden
På Nesodden har vi tre bigårder, en av dem i vår egen hage. Fra alle bigårdene på Nesodden har biene kort vei til skog og mark med en mengde ulike vekster.
Vår bigård i de dype skoger sør for Årnes
I skogene sør for Årnes har vi hatt en bigårdsplass i fireår. Både biene og vi elsker dette stedet. Her er det mange kilometer med skog på alle kanter. Slik kan vi vite at kildene til nektar og pollen utelukkende stammer fra viltvoksende vekster. Det er lett å se at biene trives her!
Spørsmål og svar om honningen vi produserer:
Er honningen dere produserer råhonning?
All vår honning er rå, altså råhonning.
I Norge er det ikke tillatt å selge annet enn råhonning med mindre noe annet er tydelig spesifisert. Benyttes betegnelsen «honning» skal altså honningen være tilsvarende «råhonning».
For at honning skal selges som «raw honey» i USA må honningen ikke ha blitt utsatt for oppvarming og den skal heller ikke være filtrert. Honningen skal likevel siles. Dersom honning i Norge har blitt utsatt for oppvarming kan den selges som «bakehonning» men ikke «honning». Om man har valgt å filtrere honningen kan den selges som «filtrert honning» men ikke «honning».
Vår honning er ikke oppvarmet eller filtrert. Den inneholder derfor alle næringsstoffer som naturlig finnes i honning slik biene lager den.
Er honningen presset eller slynget?
Vi slynger honningen da vi ønsker å gi honningtavlene tilbake til biene etterpå. Dersom man presser honningen vil man ødelegge tavlene, og biene må da bruke mye ressurser på å bygge nye tavler senere.
Er honningen kaldslynget?
Ja, honningen er kaldslynget. Les gjerne denne artikkelen på vår nettside som utdyper mer om dette og andre begreper knyttet til honning.
Vår honning er helt enkelt 100% naturlig honning. Vi slynger denne direkte fra rammene i bikubene. Deretter siles den for å få bort rester av voks, propolis og større biter med pollen. Derfra går honningen i en modningstank. I modningstanken røres honningen lett flere ganger daglig. Dette gjør vi for at honningen skal kremes, altså finkrystalliseres. Når honningen er finkrystallisert tappes den direkte på glass.
Visste du at vi i Norge har en egen forskrift om honning? I følge denne er det ikke lov å bruke benevnelsen honning om noe annet enn 100% ren honning. Er honningen varmebehandlet eller tilsatt noe, er det forbudt å kalle det honning. All honning som selges i Norge skal være rå, ren, ubehandlet, kaldslynget/kaldpresset, naturlig og ekte. Hvorfor gjøre endringer på et så fantastisk produkt som biene og naturen gir oss?
Den beste honning jeg har smakt
Helt fantastisk og rask levering🙏♥️
Veldig god honning – passe søt