Flytende honning vil krystallisere

Det er naturlig at honning krystalliserer over tid. Her kan du lese hvorfor dette skjer og hva du kan gjøre dersom du ønsker å beholde honningen din flytende.
Flytende honning sammen med jordbær

All honning, med noen få unntak, vil krystallisere over tid. Det er sammensetningen av fruktose og glukose som bestemmer hvor lenge honningen holder seg flytende. Nektar fra ulike blomster gir ulike sammensetninger av fruktose og glukose.

Det er et stort spenn i tiden det tar fra honningen er høstet til den begynner å krystallisere, det kan skje allerede etter et par uker og det kan ta flere år. Man kan forsinke prosessen ved å oppbevare honningen i romtemperatur, f.eks. i et kjøkkenskap.

Biene selv holder til enhver tid en temperatur på ca 35°C i bikuben, og slik holder de honningen i sitt eget lager flytende.

Har den flytende honningen begynt å krystallisere?

Første tegn på at den flytende honning har begynt å krystallisere er at man ser at den blir litt tåkete. Senere danner det seg større krystaller, samtidig som flytende elementer av honningen blir mer konsentrert rundt krystallene. Dette betyr ikke at honningen er i ferd med å bli dårlig. Om du plasserer honningen i et varmt vannbad, vil den gå tilbake til flytende form. Se gjerne fremgangsmåte nederst i denne artikkelen.

Honning vi produserer

Under ser du et utvalg av honningen vi produserer. Klikk på produktene for å lese mer om de ulike varientene og for å bestille.

Mange steder utenfor Norge er det vanlig å selge all honning i flytende form. Forbrukere er derfor vant med at honningen vil krystallisere. Noen velger å smelte krystallene slik at honningen igjen blir flytende, andre velger å la honningen bli som den blir.

Honningen vi selv bruker privat lar vi ofte bli som den blir. Om vi oppdager tidlig at den begynner å krystallisere, altså at den er litt tåkete eller har små krystaller i seg, rører vi i den et par ganger til dagen i noen dager. Da unngår man at det danner seg store krystaller i honningen.

Honning som har krystallisert er ikke dårlig og kan fint brukes som den er, men den er nok ikke like delikat å ha på brødskiva. Er det blitt store krystaller bør man også være oppmerksom på tennene. Bruker man honningen til baking, matlaging eller i te, spiller det liten rolle at det er noen krystaller i den. Disse vil smelte i kontakt med annen flytende væske.

Flytende vårblomsthonning som renner fra honningtyv
Flytende Vårblomsthonning. Les mer om denne honningen her.

Fremgangsmåter for å gjøre honningen flytende igjen:

Alternativ 1 – Vannbad

  • Pass på at lokket på honningen sitter godt, slik at vann ikke kommer inn i glasset
  • Finn frem en bolle som er stor nok til å romme honningglasset
  • Fyll bollen med varmt vann og sett honningglasset oppi.
  • Etter ca 15 min, ta honningglasset ut av bollen og rør rundt.
  • Dersom honningen er i en flaske, bruk en spisepinne eller liknende til å røre om.
  • Sett på lokket igjen og sett honningglasset tilbake i bollen med varmt vann.
  • Når vannet i bollen blir lunkent, bytt ut med varmt vann.
  • Repeter stegene over til honningen igjen begynner å få flytende konsistens.

For ikke å ødelegge alle de gode stoffene i honning, anbefales det å varme honningen til maks 45°C. Dersom du varmer opp honningen til høyere temperaturer, kan en del av disse gode stoffene bli ødelagt, men smaken vil fremdeles bevares.

Alternativ 2 – Varmluftsovn

  • Still inn ovnen på 40°C varmluft.
  • Sett inn glasset med honning
  • Se til honningen hver halvtime
  • Rør gjerne honningen med en teskje eller liknende når du ser til glasset, for å fordele varmen
  • Når honningen ikke lenger har krystaller eller er tåkete, er honningen igjen flytende

Vi foretrekker denne metoden. Den er enklere enn vannbad, men kan ta noen timer.

Sjekk gjerne ovnens temperatur når den har nådd innstilte 40°C. Noen ovner blir gjerne litt varmere. Sett i så fall ovnsdøra litt på gløtt.

Del artikkelen:

Flere artikler:

Angrerett og kjøpsvilkår

Angrerett

Du har alltid 14 dagers angrerett på produkter kjøpt via fjernsalg – f.eks. i nettbutikker. Dette gjelder selvsagt også produkter kjøpt via denne nettsiden. Vær oppmerksom på at matvarer skal ha ubrutt forsegling, jf. Angrerettloven § 22 bokstav G. Kjøper bærer kostnader for retur.

Mer informasjon om angrerett og hvordan du benytter denne finner du ved å klikke her.

Kjøpsvilkår

Vi benytter standard kjøpsvilkår fra Forbrukertilsynet. Du kan lese vilkårene i sin helhet her.

Leveringsalternativer

Vi sender til hele Norge med Posten/Bring og PostNord. I kassen kan du velge transportøren som passer deg best.

Du vil alltid finne et leveringsalternativ til kr 69,- (gratis ved bestillinger over kr 800,-).
Prisene vises etter at du har registrert adressen din.

Vi pakker og sender vanligvis innen to virkedager, men det kan tidvis ta litt lengre tid.

Ekstra alternativer til adresser på Nesodden og 1455 Nordre Frogn:

Pris:

Ved bestilling over kr 800,-: gratis

Ved bestilling under kr 800,-: kr 49,-.

Vi leverer selv til postkasse/dør. Normalt kjører vi ut annenhver torsdag mellom kl 17 og 21. Datoer er oppdatert blant leveringsalternativene. Dette er det rimeligste alternativet, da vi kan samle flere bestillinger på en og samme dag. Bra for både lommebok og miljø :)

Pris: Gratis

På vår hjemmeadresse har vi satt opp to hentepostkasser, slik at du kan bestille på nett og hente når det måtte passe deg. 

Klikk og Hent vises som alternativ ved betaling for alle adresser på Nesodden og 1455 Nesodden.

Har du adresse utenfor Nesodden og Nordre Frogn, og ønsker å bruke Klikk og Hent? Velg levering til annen adresse og bruk følgende opplysninger: 

Gateadresse: – (Skriv bindestrek (-) eller punktum (.), feltet må ha en verdi)

Postnummer: 1459  Poststed: Nesodden

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Registrer e-postadressen under, så mottar du e-post fra oss når vi har noe spennende å fortelle og når sesongens produkter er tilbake på lager.

Du vil også motta muligheten til å forhåndsreservere honning i flere størrelser og varianter enn hva vi normalt har for salg. Vi sender ut skjema for dette i mai/juni.

0