All honning, med noen få unntak, vil krystallisere over tid. Det er sammensetningen av fruktose og glukose som bestemmer hvor lenge honningen holder seg flytende. Nektar fra ulike blomster gir ulike sammensetninger av fruktose og glukose.
Det er et stort spenn i tiden det tar fra honningen er høstet til den begynner å krystallisere, det kan skje allerede etter et par uker og det kan ta flere år. Man kan forsinke prosessen ved å oppbevare honningen i romtemperatur, f.eks. i et kjøkkenskap.
Biene selv holder til enhver tid en temperatur på ca 35°C i bikuben, og slik holder de honningen i sitt eget lager flytende.
Har den flytende honningen begynt å krystallisere?
Første tegn på at den flytende honning har begynt å krystallisere er at man ser at den blir litt tåkete. Senere danner det seg større krystaller, samtidig som flytende elementer av honningen blir mer konsentrert rundt krystallene. Dette betyr ikke at honningen er i ferd med å bli dårlig. Om du plasserer honningen i et varmt vannbad, vil den gå tilbake til flytende form. Se gjerne fremgangsmåte nederst i denne artikkelen.
Mange steder utenfor Norge er det vanlig å selge all honning i flytende form. Forbrukere er derfor vant med at honningen vil krystallisere. Noen velger å smelte krystallene slik at honningen igjen blir flytende, andre velger å la honningen bli som den blir.
Honningen vi selv bruker privat lar vi ofte bli som den blir. Om vi oppdager tidlig at den begynner å krystallisere, altså at den er litt tåkete eller har små krystaller i seg, rører vi i den et par ganger til dagen i noen dager. Da unngår man at det danner seg store krystaller i honningen.
Honning som har krystallisert er ikke dårlig og kan fint brukes som den er, men den er nok ikke like delikat å ha på brødskiva. Er det blitt store krystaller bør man også være oppmerksom på tennene. Bruker man honningen til baking, matlaging eller i te, spiller det liten rolle at det er noen krystaller i den. Disse vil smelte i kontakt med annen flytende væske.

Fremgangsmåter for å gjøre honningen flytende igjen:
Alternativ 1 – Vannbad
- Pass på at lokket på honningen sitter godt, slik at vann ikke kommer inn i glasset
- Finn frem en bolle som er stor nok til å romme honningglasset
- Fyll bollen med varmt vann og sett honningglasset oppi.
- Etter ca 15 min, ta honningglasset ut av bollen og rør rundt.
- Dersom honningen er i en flaske, bruk en spisepinne eller liknende til å røre om.
- Sett på lokket igjen og sett honningglasset tilbake i bollen med varmt vann.
- Når vannet i bollen blir lunkent, bytt ut med varmt vann.
- Repeter stegene over til honningen igjen begynner å få flytende konsistens.
For ikke å ødelegge alle de gode stoffene i honning, anbefales det å varme honningen til maks 45°C. Dersom du varmer opp honningen til høyere temperaturer, kan en del av disse gode stoffene bli ødelagt, men smaken vil fremdeles bevares.
Alternativ 2 – Varmluftsovn
- Still inn ovnen på 40°C varmluft.
- Sett inn glasset med honning
- Se til honningen hver halvtime
- Rør gjerne honningen med en teskje eller liknende når du ser til glasset, for å fordele varmen
- Når honningen ikke lenger har krystaller eller er tåkete, er honningen igjen flytende
Vi foretrekker denne metoden. Den er enklere enn vannbad, men kan ta noen timer.
Sjekk gjerne ovnens temperatur når den har nådd innstilte 40°C. Noen ovner blir gjerne litt varmere. Sett i så fall ovnsdøra litt på gløtt.