Du har kanskje hørt at birøktere fôrer biene med sukker. Under kan du lese hvorfor vi gjør dette og hvordan vi unngår at sukker blir blandet med honningen.
Bier vil ikke overleve vinteren på honning
Bier liker å holde det rent og hygienisk i bikuben. De gjør fra seg utenfor bikuben og jobber kontinuerlig med renhold av bikuben og voksrammene sine. Faktisk kan bier finne på å rømme fra bikuben dersom forholdene blir for uhygieniske.
Biene utnytter sukker bedre enn honning. Honning består av flere stoffer som passerer gjennom kroppen til biene, men sukker inneholder få stoffer som går gjennom kroppen deres. Ved å spise sukker kan biene holde seg lenge mellom vært toalettbesøk, men spiser de honning må de gjøre fra seg oftere. Faktisk kan biene klare å holde seg hele vinteren dersom de spiser sukker, noe de ikke kan om de spiser honning.
For at biene skal overleve utenfor bikuben, må temperaturen være over ca 12°C. Dette vet biene, og dersom de ikke klarer å holde seg gjennom vinteren, vil de enten gjøre fra seg inni kuben eller fly ut av kuben og dø. Dersom de velger å gjøre fra seg inni kuben skaper det uhygieniske forhold som kan gjøre alle biene i kuben syke, noe som igjen kan føre til at hele samfunnet i kuben går til grunne.
Når vi gir biene sukker på høsten, unngår vi disse problemene og møter friske og glade bier igjen på våren. Samtidig er bikuben ren og hygienisk, og klar til å ta imot honning for en ny sesong.
Det skal ikke forekomme rester av sukker i honning
Sukker har ingenting i honning å gjøre! Her i Norge kan ikke honning selges eller merkes som “honning” dersom den ikke består av 100% honning.
I Norge har vi en egen forskrift om honning – Forskrift om honning. Denne sier tydelig at honning ikke skal tilsettes andre ingredienser eller tilsetningsstoffer enn det som naturlig finnes i den nektar som biene samler og omgjør til honning. Mattilsynet er tilsynsmyndighet etter denne loven.
Birøktere er stolte av det produktet som produseres. Det ligger mye jobb bak hvert gram honning, både fra birøkteren og biene. Ingen seriøse birøktere ønsker å ødelegge det fantastiske produktet som honning er.
Honning og sukker finnes aldri samtidig i bikuben
Først når all honning er tatt av kubene i august/september gir vi biene våre sukker. De får ikke rent sukker, men en sukkerlake bestående av 60% sukker og 40% vann. Denne blandingen gir litt mindre jobb for biene med tanke på lagring, samtidig som den gir dem det de trenger for vinteren. Hver bikube får ca 20 kg sukker pluss vann hver høst.
På våren, når temperaturene begynner å bli bedre og før biene begynner å hente nektar fra naturen, ser vi gjennom alle tavlene i bikuben. Tavler som inneholder fôr, altså sukker, blir fjernet fra kuben. For at biene skal ha nok mat frem til de begynner å finne nektar i naturen, gir vi dem honning fra året før. Dette setter de veldig pris på, og vi ser straks at dronningen setter i gang med å legge egg som senere blir arbeiderbier.
Honning vi produserer
Under ser du et utvalg av honningen vi produserer. Klikk på produktene for å lese mer om de ulike varientene og for å bestille.
kr 119,00 – kr 179,00
kr 119,00 – kr 179,00
kr 169,00
Hva med fôring om sommeren?
I begynnelsen av juli opplever vi at det er lite mat å hente for honningbiene i naturen. Vår- og forsommerblomstene honningbiene henter nektar fra er avblomstret, og det er noen uker til sensommerblomstene begynner å blomstre og avgi nektar. De blomstene som nå står i blomst er ofte ikke av spesiell interesse for honningbiene. Vi må i denne perioden passe på at bisamfunnet har mat nok, og det er viktig at biene opplever at dette er mat de henter inn til bikuben. Det holder altså ikke bare å se til at tavlene i kuben har nok mat. Dronningen slutter å legge egg straks samfunnet hennes ikke tar inn ny mat. Det er kritisk at dronningen fortsetter å legge egg gjennom juli, da det er nå hun legger de eggene som skal bli til vinterbier og sørge for at bisamfunnet klarer seg gjennom vin
teren.
At biene finner nektar i naturen og tar dette med seg til bikuben kaller birøkterne “trekk”. Vi kan simulere trekk ved å gi biene mat i en beholder, som de så tar med inn i tavlene. Ved å simulere trekk holder vi altså samfunnet i gang og dronningen fortsetter å legge egg.
Noen birøktere gir biene små mengder med sukkervann for å simulere trekk. Det er da ekstremt viktig å følge nøye med i kuben og på naturen slik at man unngår at både sukker og nektar/honning finnes i kuben samtidig. Vi velger i denne perioden å heller gi biene honning. Ved å gjøre dette er det ingen fare for at det forekommer sukker i honningen vår, samtidig simulerer vi trekk for biene og holder altså samfunnet og dronningen i gang.
Når vi mater biene er det viktig at dette ikke står åpent tilgjengelig utenfor bikubene. Dersom mat står tilgjengelig for dem utenfor kubene vil det samles mange honningbier og villbier på samme sted. Dette kan medføre overføring av sykdommer og parasitter mellom biene, noe vi ikke ønsker for verken honningbiene eller villbiene våre. Vi gir derfor honningbiene denne maten i direkte tilknytning til kuben. Vi kan sette en beholder øverst inni kuben eller bruke en flyhullsfôrer. Flyhullsfôreren gir oss mulighet til å gi biene mat utenfor kuben i glass eller med flasker. Den er samtidig laget slik at det kun er biene som befinner seg inni bikuben som kommer til maten. Når vi bruker flyhullsfôrere på kubene våre, blander vi litt vann inn i honningen, slik at den blir flytende nok til at biene kan hente den ut fra glass og flasker.